Pčelarski dnevnik je jedan od alata koji pčelarima omogućava da u svakom trenutku imaju uvid u stanje u košnicama. Urednim vođenjem pčelarskog dnevnika svaki pčelar će moći da kontroliše stanje i zdravlje društava, da na vreme suzbije bolesti i parazite i, samim tim, direktno utiče na prinos i količinu meda. Zašto je vođenje pčelarskog dnevnika neophodno pročitajte OVDE. Ukoliko i dalje niste sigurni kako da vodite svoju evidenciju o kočnicama, nastavite da čitate ovaj tekst. U nastavku teksta ćemo izdvojiti najbitnije stavke koje bi svaki pčelarski dnevnik trebalo da ima.

Kako bi pčelarski dnevnik trebalo da izgleda?

Ne postoji jedinstveni odgovor na ovo pitanje. Neki pčelari koriste običnu svesku i olovku za vođenje dnevnika i vremenom svako razvije sistem upisivanja podataka koji mu najviše odgovara. Drugi svoja opažanja upisuju u mobilnu aplikaciju koja već ima ustaljeni red i strukturu, kao i ilustracije za lakše snalaženje, što dodatno doprinosi uštedi vremena. Neki upisuju informacije drektno na košnice ili na parčiće papira koje kače na košnice. Ovo nije preporučljivo iz praktičnih razloga – podaci se lako mogu izgubiti zbog kiše, vetra ili nekih drugih nepogoda. Još jedan način vođenja evidencije je uz pomoć cigli koji se postavljaju na košnice. Naravno, neki pčelari cigle koriste kako bi sprečili vetar da podigne poklopac od košnica, ali nekim pčelarima položaj cigle signalizira stanje u košnicama. Na primer, jedna cigla položena na najveću površinu označava da je u košnici sve u redu, cigla položena na stranu ukazuje da u društvu postoji neki problem i da ga treba posmatrati, itd. Obično se i ovaj sistem razlikuje od pčelara do pčelara.

Dakle, ne postoji jedinstveni najbolji način za vođenje pčelarskog dnevnika. Postoje samo pouzdane i nepouzdane varijante. Logično, najnepouzdanije vođenje evidencije je direktno obeležavanje košnica, a najveću sigurnost uliva aplikacija koja sadrži sve informacije od osnivanja društava i u kojoj su vaši podaci zaštićeni i dodatno osigurani uz pomoć e-mail adrese.

Ono što treba da vam bude prioritet kada vodite pčelarski dnevnik jeste urednost i pedantnost. Najbitnije je da svoja opažanja beležite svakodnevno i da tome čvrsto budete posvećeni. A ako izgubite beleške, to je kao da ih niste ni vodili, zar ne? Eksperimentišite dok ne pronađete sistem koji najlakše možete da pratite, kako biste svaki pregled obavili brzo i uz mnimalno uznemiravanje društva. Kada nešto radite redovno, vremenom vam pređe u naviku i ne predstavlja opterećenje.

Koje informacije je važno da zabeležite pri pregledu?

Vaša opažanja o društvima i stanju u košnicama zavise od mnogih faktora. Sigurno ćete u toku prvog prolećnog pregleda imati najviše opažanja koja bi trebalo zabeležiti. Zdrava društva ne zahtevaju česte i detajne preglede, dovoljno je samo da na kratko bacite pogled u košnicu. Važno je da imate u vidu da svako otvaranje košnice predstavlja stres za društvo, pa je jako bitno ne uznemiravati pčele previše često. Ukoliko primetite nešto zabrinjavajuće u toku pregleda, važno je da sebi napravite podsetnik da to ponovo ubrzo pregledate. Dakle, osim u posebnim situacijama, suzdržavajte se od čestog zavirivanja u košnice.

Najvažnija stvar pre nego što počnete da vodite pčelarski dnevnik jeste da obeležite košnice. Brojeve košnica možete upisivati u ugao stranice sveske i onda navoditi podatke za svaku košnicu. U mobilnim aplikacijama raspored košnica obično je prikazan iz ptičje perspektive, što vam omogućava lakše snalaženje.

Na šta bi trebalo da obratite pažnju kada podignete poklopac košnice?

Istorija društva:

 • Poreklo košnice – prirodno ili veštačko
 • Datum kada je košnica napravljena
 • Lokacija košnice

Stadijum društva:

 • Da li ste odvojili roj
 • Da li ste dodavali ili oduzimali ramove
 • Da li je društvo dobilo hranu
 • Kada ste izvukli med
 • Kada ste postavili matične rešetke

Opažanja o svakoj košnici:

 • Starost matice
 • Jačina košnice
 • Da li se matica može uzeti za rodonačelnicu
 • Da li u košnici ima punih ramova meda
 • Da li ste dodali polen
 • Zvuk roja
 • Miris koji dolazi iz košnice
 • Da li ima mrtvih pčela ispred košnice
 • Da li su se pojavile neke bolesti i da li su korišćena neka sredstva protiv bolesti
 • Opšta opažanja, promene
 • Vremenski uslovi

Iako je važno da podaci budu detaljno upisani, vođenje pčelarskog dnevnika ne mora oduzimati puno vremena. Sigurno nećete sve ove stavke beležiti pri svakom pregledu – npr. poreklo košnice ili datum kada je košnica napravljena nisu promenljive stavke. Za upisivanje podataka u dnevnik treba vam 20 sekundi, što i kada se pomnoži sa npr. 50 košnica, nije mnogo. Da biste dodatno uštedeli vreme, možete napraviti šablon ili tabelu sa stavkama u koju ćete samo upisivati podatke koji su vam bitni u tom trenutku. Ako biste da odete korak dalje i potpuno olakšate posao, preporučujemo da instalirate neku od mobilnih aplikacija za vođenje pčelarskog dnevnika. One pružaju preglednost i pedantnost, i najveću uštedu vremena. Upisivanje podataka u dnevnik na licu mesta može biti nepraktično zbog odela i rukavica koji se nose u toku pregleda, pa evo nekolio saveta kako da se izborite sa ovim:

 • Možete zamoliti nekoga da zapisuje vaša opažanja u dnevnik (ako koristite aplikaciju, ovo će lako moći da radi i neko ko se ne razume u pčelarstvo)
 • Možete pamtiti podatke po nekom ustaljenom redu i onda ih zabeležiti nakon pregleda
 • Možete napraviti video ili audio snimak sebe dok naglas izgovarate svoja opažanja, pa ih posle naknadno napisati

Ukoliko ste iskusan pčelar verujemo da ste svesni važnosti pčelarskog dnevnika i da ste svoj sistem već pronašli, a ako ste tek počeli da se bavite pčelarstvom, preporučujemo da eksperimentišete i pronađete način za vođenje dnevnika koji vama najviše odgovara. Za početak potrebna vam je volja i disciplina i ubrzo ćete uvideti koliko vam je posao lakši upravo zahvaljujući pčelarskom dnevniku. Kvalitetno vođenje dnevnika uštedeće vam vreme i novac, a direktno će se odraziti i na prinos i količinu meda. Papir i olovka su vam uvek dostupni, ali preporučujemo da iskoristite čari digitalnog doba i instalirate Beeqos aplikaciju za vođenje pčelarskog dnevnika. Zagarantovano ćete uštedeti mnogo vremena jer je šablon dnevnika već napravljen. Vama preostaje samo da unosite svoja opažanja i uživate u pčelarenju.