Pre nego sto počnete da se bavite pčelarstvom potrebno je odabrati dobru lokaciju za pčelinjak. Izbor položaja košnica je veoma važan za uspešno pčelarenje, a opet – mnogi ga zanemariju. Danas ćemo Vam predstaviti gde i kako postaviti Vaš pčelinjak.

Gde postaviti pčelinjak?

Pri izboru za mesto pčelinjaka pre svega treba ispoštovati pravilnik koji je izdalo Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije kojim su propisana pravila za postavljanje pčelinjaka u odnosu na naseljena mesta te Vam savetujemo da i njega pre svega pročitate.

Prethodna iskustva pčelara navode da je najbolje izabrati mesto koje je zaklonjeno od vetrova i promaja, udaljeno od brzih i većih tokova, bez stajaćih voda, bez fekalija, đubrista i ostalih otpada. Obratite pažnju na udaljenost Vaše lokacije od velikih saobraćajnica, fabrika, aerodroma, visokonaponskih mreža, kao i podruma vina. Što se tiče povoljnih uslova, pčelama treba obezbediti površinu bogatom medonosnom florom i snadbeti ih čistom, svežom vodom. Jedan od važnih parametara svakako treba da bude i dostupnost odgovarajuće pčelinje paše – šume, livade, voćnaci kao i kompleksi poljoprivrednih imanja.

Većina pčerala se odlučuje da postavi svoj pčelinjak u neposrednoj blizini kuće u kojoj stanuje, što ima svoje prednosti i mane. Svakako ćete biti dosta prisutni i ažurni kada je u pitanju održavanje Vaših košnica, ali budite oprezni i u broju košnica na jednom područiju! Preporučljivo je da na jednoj lokaciji u prečniku od 3 km ne bude više od 50 košnica.

Kako postaviti pčelinjak?

Pogodan teren za pčelinjake je blago nagnuta zemljišta, koja su uredno održavana. Dobro je zasejati travu ili voćke nižeg rasta kao i mlado drveće koje će pored pčelinje paše predstavljati i hlad u letnjim danima. Prevelika izloženost suncu pčelama može da naškodi ali isto tako i veliki hlad utiče na njihovu aktivnost. Zato se preporučuje takozvana prošarana hladovina. Izbegavajte popločavanje i cementriranje terena na kome želite da postavite pčelinjak.

U zimskim danima udari vetra i hladnoće znaju da budu glavni problem za pčelare. Potrebno je obezbediti zaklon u vidu zelenih ograda, drveća, dasaka sa dovoljnjim razmakom između kako bi se omogućila umerenu cirklulaciju vazduha. Preporučljivo je da leta košnica budu okrenuta prema jugoistoku.

Oblik pčelinjaka zavisi od pčelara do pčelara ali bi košnice trebalo da budu udaljene jedna od druge bar 10 cm, a rastojanje između redova najmanje 2 m. Za dobro strujanje vazduha kao i zaštitu od snega i leda, košnice bi bilo dobro podići 30-40 cm od zemlje.

Čistoća treba da bude besprekorna! Nemojte dozvoliti ostatke od saća, voska, meda, šecernog sirupa, papirića i slično. Vodite dobru brigu o košnicama i pčelama, budite ažurni i temeljni sa svojim beleškama odnosno sa pčelarskim dnevnikom.

Pčele su veoma nežni insekti i bilo kakva novina i promena može da im donese veliki stres. S toga pažljivo birajte lokaciju Vašeg pčelinjaka kako biste ih što manje premeštali. Potrudite se da im omogućite što prirodnije okruženje, bez imalo stresa i verujemo da će uz sve ove savete koje smo doneli u ovoj objavi Vaš pčelinjak marljivo raditi i doneti velike količine proizvoda.