Med je izuzetno zdrava namirnica koju možemo konzumirati tokom cele godine. Posebno se savetuje u prolećnjem i jesenjem periodu jer smo tada skloni alergijama i podložniji virusima i bakterijama.

Većina ljudi med skladišti u njegovom originalnom gel-tečnom stanju, međutim, nedavno se na društvenim mrežama pojavio trend ,,zaleđenog meda’’. U današnjoj objavi Vam govorimo o njemu i zašto stručnjaci ne savetuju praktikovanje ove metode kao i na koji način bi najbolje bilo skladištiti med.

Na društvenim mrežama, posebno Tik Toku, se pojavilo mnogo video klipova u kome korisnici pune plastične boce medom i dodaju kukuruzni sirup u njega, ponekad i prehrambrene boje ili bombone te tako tu smesu stavljaju u zamrzivač. Pošto je smrznut, med time dobija potputno drugačiju atipičnu strukturu – poput želea.

Iako deluje bezazleno, ponekima čak i mnogo privlačnije nego klasičan med – ovaj trend bi mogao da dovede do mnogih negativnih posledica po Vaš organisam. Najopasnije je što su glavni pratioci ovog trenda zapravo deca. Iz tog razloga stručnjaci iz različitih oblasti su se okupili kako bi skrenuli pažnju na negativne posledice ove smese.

U prvoj liniji, zubari su veoma zabrinuti. Ova smeša je veoma lepljiva i lako se može nataložiti u naslagama na zubima te time oštetiti zubnu gleđ i samim tim dovesti do pojave karijesa. Još jedna nus pojava je i gubljenje i lompljenje plombi ili Vaših zuba.

Višak šećera može prouzrokovati i povećan rad creva. Naime, usped prevelike koncentracije šećera, creva bi uvećano počela da ispuštaju vodu što može dovesti do dijareje. Ovim bi se apsolutno poremetio rad creva te dijatetičari savetuju konzumiranje meda u njegovoj prvobitnoj formi.

Dugoročne posledice pak mogu biti još opasnije. Kardiolozi upozoravaju da stalnim konzumiranjem ove smese može doći do pojave visokog krvnog pritiska ili drugih vrsta upala koje dovode do bolesti srca.

Sve ove stvari su veoma alarmantne, te u nastavku teksta pročitajte informacije kako najbolje skladištiti med.

Neki optimalni uslovi čuvanja su temperatura oko 20°C i ne izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti. Pošto je sklon aktivnom apsorbovanju vlage najbolje ga je skladištiti u staklenoj, dobro zatvorenoj posudi. Kod dobrog i kvalitetog meda veoma je teško izbeći kristalizaciju, koja je zapravo sasvim prirodan proces. Ona se može usporiti držanjem meda na konstantnoj temperaturi. Ako je med bio na hladnom mestu – najbolje ga je ostaviti tamo jer se u suprotnom može odmah kristalizovati.

Dobro je poznato da ne treba slepo pratiti bilo kakve trendove, pogotovo kada je u pitanju ishrana i zdravlje. Zato ih dobro istražite, i prilagodite sopstvenom organizmu a u krajnjem slučaju – posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom.